ΔΙΕΘΝΗ

‘Αρση της ασυλιάς της Καιλη και της Μαρια Σπυράκη ζητά η Ευρωπαία Εισαγγελέας

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελέας, Laura Codruța Kφovesi, ζήτησε την Πέμπτη την άρση της ασυλίας δύο Ελλήνων βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Eva Kaili και της Maria Spyρακής, για υποψίες διάπραξης απάτης.

Published

on

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελέας, Laura Codruța, ζήτησε την Πέμπτη την άρση της ασυλίας δύο Ελλήνων βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευας Καιλή και της Μαρίας Σπυράκη, για υποψίες διάπραξης απάτης.

Η εισαγγελική υπηρεσία ανέφερε ότι η αναφορά δεν σχετίζεται άμεσα με το αυξανόμενο σκάνδαλο διαφθοράς που στέλνει κύματα σοκ στις Βρυξέλλες.

“Με βάση έκθεση έρευνας που έλαβε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), υπάρχει υποψία απάτης εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, σε σχέση με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης, και συγκεκριμένα σε σχέση με την αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών”, ανέφερε ο εισαγγελέας σε σύντομη δήλωσή του.

“Σύμφωνα με το εθνικό εφαρμοστέο δίκαιο, η κ. Καΐλι και η κ. Σπυράκη δικαιούνται το τεκμήριο αθωότητας.”

Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, οι βουλευτές του ΕΚ δεν μπορούν να υπόκεινται σε οποιαδήποτε μορφή έρευνας, κράτησης ή δικαστικής διαδικασίας λόγω των απόψεων που εκφράζονται ή των ψήφων που ψηφίζουν ως δημοκρατικά εκλεγμένοι νομοθέτες.

Ο EVA Kaili είναι ο βουλευτής του ΕΚ στο επίκεντρο του τρέχοντος σκανδάλου διαφθοράς. Συνελήφθη την Παρασκευή, ύποπτη για παράνομη άσκηση πιέσεων υπέρ χώρας του Κόλπου, η οποία θεωρείται ευρέως ότι είναι Κατάρ.

Εχει κατηγορηθεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και εγκωμιτική χρήμα, και παραμένει υπό κράτηση μαζί με άλλους τρεις υπόπτους, μεταξύ των οποίων και ο συνεργάτης της, Francesco Giorgi. Πρόκειται να προσέλθει ενώπιον δικαστή για προδικαστική ακρόαση στις 22 Δεκεμβρίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΔΕΙΤΕ

Exit mobile version